Kulturmiljöunderlag: Örgryte koloniområde

Vykort från tiden runt 1927–1930 visar Örgryte koloniområde, med Burråsskolan i bakgrunden. Källa: Den gömda kolonin, en oas i Krokslätt (2015)

På uppdrag Stadsbyggnadskontoret och Göteborgs stadsmuseum har kulturmiljöunderlag utarbetats som syftar till att öka kunskapen om områdets historiska ursprung och strukturella utveckling.

Sammanfattning

Örgrytekolonins kulturhistoriska sammanhang kan ses i ett nationellt perspektiv som är präglad av koloniträdgårdsrörelsens framväxt. Ett regionalt perspektiv utifrån Föreningen Göteborgs koloniträdgårdsförenings verksamhet, liksom ett lokalhistoriskt perspektiv som berättar om Krokslätts stadsutveckling. Örgryte koloniområde har miljöskapande värden för stadsdelen Krokslätt. Koloniområdet har sedan 1915 haft en kontinuerlig funktion som koloniområde. Området är i högsta grad socialhistoriskt intressant i och med att anläggandet initierades av fabriksägare längs Mölndalsån och läkare vid Örgryte epidemisjukhus. Både då och nu har Örgryte Koloniområde bidragit till grönska till stadsbilden, odlingsmöjligheter och rekreation för kolonister. Koloniträdgården som ett grönt mellanrum i stadslandskapet bidrar till upplevelsevärden. På grund av den historiska kopplingen mellan koloniområdet och områdets industrier kring förra sekelskiftet har koloniträdgården ett tydligt lokalhistoriskt värde. 

Exempel på kolonistuga, Örgryte koloniområde (2021).

De primära värdena finns i koloniområdets helhet, dess ursprungliga planlösning och bebyggelsestruktur. Samkompositionen mellan byggnaderna och trädgårdens växtlighet bidrar till områdets sammanhållna karaktär. Örgrytekolonins användande och funktion har en historisk kontinuitet under drygt 100 år. Föreningslivets organisering, odling och samvaro är meningsskapande verksamhet och har ett stort bruksvärde. Bruksvärdet är tätt sammankopplat med de materiella värdena då trädgårdsarbete, odling och vård av det biologiska kulturarvet är beroende av områdets materiella strukturer. 


Skriven tillsammans med Ida Thurell & Hanna Sundström, hösten 2021.
Projektarbete: Kulturmiljö i planering. Bebyggelseantikvariska programmet Göteborgs Universitet 

Nästa
Nästa

Thesis: Adaptive reuse of the built heritage